EmigrationWeb Norway
 
Numedalslaget i USA
1. august 2001

Numedalslagets faneVi har skrevet noen artikler på engelsk i det siste fra 7-lag stevnet i Rapid City i USA, og dette er gjort for Numedalslaget i USA. Denne artikkelen vil være delvis på engelsk og delvis på norsk. Lær litt om Numedalslaget i USA.

 

English version (does not contain the Numedalslag description) is found here.

Først en kort historikk om Numedalslaget.
Numedalslaget (eller Numedals og Kongsbergs Lag som det også heter etter at Numedalslaget og Kongsberglaget  slo seg sammen) ble grunnlagt i 1908, og reorganisert i 1984. I denne artikkelen er det benyttet betegnelsen Numedalslaget videre
Hovedhensikten for Numedalslaget er å beholde og styrke båndene tilbake til området de stammer fra Norge.

Numedalslagets fane og Chet Habberstad

 

Numedalslagets president Chet Habberstad ved siden av fanen. Selve fanen er en eksakt kopi av den originale som fortsatt er i behold, men som er så slitt at den måtte byttes ut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Numedalslaget har, i tillegg til medlemmer som er etterkommere etter utvandrere fra Numedal og Kongsberg-Sandsvær, også medlemmer som bor i Norge og andre som har fattet interesse for Numedal uten egenetlig å ha røtter her.

Fanekasse

Fanen lagres fortsatt i den originale kassen. Her ligger også den originale fanen.


Kassedetalj

 

Detalj fra kassen.

 

 Numedalslaget gir ut ut et medlemsblad 4 ganger pr år med hovedvekt på nyheter fra Numedal og Kongsberg-Sandsvær området, men også andre nyheter. Dette er både nyheter fra nåtiden og fra gamle dager. Medlemsbaldet heter ganske enkelt "Nyheter". Bidrag til medlemsbladet, og kommentarer til innhold mottas med takk fra utgiverne.

I tillegg til medlemsbladet arrangerer Numedalslaget "7-Lag stevnet" sammen med 6 andre lag. De andre lagene er: Sigdalslaget, Drammen og Ringerrike Lag, Telelaget, Landingslaget (fra Land), Hadelandslaget og Totenlaget. Under stevnet er det et meget aktivt miljø for slektsgranskning, god underholdning, salg av norske håndtverksprodukter, og salg av mat og andre varer. Under et slikt stevne skapes mange vennskap og kontakter som varer livet ut. 7-lag stevnet avholdes i juli hvert år, og vanligvis i øvre del av Midt-Vesten.
I tillegg arrangerer Numedalslaget hvert år et Mini-Stevne, og dette avholdes første lørdag i oktober.

Numedalslaget arrangerer også gruppereiser til Norge, og da med besøk til Numedal og Kongsberg-Sandsvær regionen. Forrige besøk var i 1998, og neste besøk er planlagt i 2003.

En svært viktig del som gjøres for medlemmene ligger i slektsgranskningshjelp til etterkommere av utvandrere. I tillegg til at laget har slektsgranskere som kan yte assistanse for å finne røttene, besitter laget mikrofilm av kirkebøker og folketellinger, og har mange bygdebøker, gards og ættesoger, og andre bøker for hjelp innen dette feltet. Mesteparten av biblioteksmaterialet er tilgjengelig for utlån til medlemmene. Nettopp fordi de yter denne servicen, setter de svært pris på at de har fått tilsendt et eksemplar av de fleste bygdebøkene som er utgitt i regionen, og håper på at denne fine tradisjonen fortsetter etterhvert som nye bind utgis.

Numedalslaget har en egen hjemmeside som dere finner her: Numedalslaget
 

Årsmøte

Mens jeg var på 7-lag stevnet inviterte Numedalslaget meg til å være med på årsmøtet deres som avholdes i forbindelse med stevnet. De andre 6 lagene har også sine møter under stevnet.

Årsmøte

 

Her er noen av deltagerne på årsmøtet

 

 

 

 

 

 

 

Årsmøte

 

Her er noen flere

 

 

 

 

 

Her er et kort referat fra årsmøtet.

 1. En kort minnestund i stillhet for å minnes de som har falt bort siste år
 2. Introduksjonsrunde rundt bordet for nye medlemmer
 3. Opplesning av noen mottate brev til laget
 4. Presidentens rapport
  1. Medlemstallet er svakt stigende, 57 nye medlemmer sist år, men også noen som har falt bort
  2. Hovedbegivenheter siste år
   - Fjorårets 7-lag stevne
   - Mini-stvene i Little Falls
   - Norsk Høstfest i Minot
   - Mottatte bøker
      i)   Vol. 5 av Gards og Ættesoge for Uvdal av Kåre Sønsterud
      ii)  Vol. III av Bygdehistorie for Nore og Uvdal av Kåre Olav Solhjell
      iii) Kulturarv til ettertanke av Kari Huseby og Jørn Jensen
 5. Sekretærens rapport
  Gjennomgang av referatet fra forrige årsmøte. Ingen nevneverdige kommentarer
 6. Kassererens rapport
  Økonomisk status ble vist og gjennomgått.
 7. Slektsgranskernes rapport
  Rask status over omfang og beskrivelse av utførte tjenester i året som har gått
 8. Annet
  1. Endre til Numedalslaagens lag
   Forslag fra styret om å invitere med Lardal og Larvik, som ikke har noen lag i dag, slik at alle kommunene langs Numedalslågen er med i samme lag.
   Siden alle ligger langs Numedalslågen ble det også foreslått å bytte navn til Numedalslaagens Lag. Dog vil den originale fanen bli beholdt.
   Forslaget ble enstemmig vedtatt.
  2. Laagen Gospel
   Numedalslaget uttrykker stor skuffelse over at Laagen Gospel ikke kunne legge opp reiseruten slik at de kunne være med på 7-lag stevnet når de er på turne i området så nær i tid.
   Mottatt informasjon om turneen er også mangelfull ved at konsertsted ikke er oppgitt på flere av arrangementene, og dette gjør det vanskelig for Numedalslaget å gi nødvendig informasjon til sine medlemmer.
  3. Beverly Webster vil være vertinne under årets mini-stevne den første lørdagen i oktober.
  4. Neste års 7-lag stevne vil avholdes i St.Olaf i Minnesota
 9. Valg av styremedlemmer
  Alle styremedlemmene var villige til å fortsette, og de ble gjenvalgt til stor applaus.
 10. Vi fikk anledning til å gi en kort presentasjon av Emigration Web Norway (Utvandringsprosjektet) som jo nettopp har sitt utspring fra vår region (og Hallingdal).

 

PICNIC
Etter årsmøtet hadde Numedalslaget picnic på timeplanen, og gjestene fra Norge ble invitert til å være med. I tillegg til undertegnede var Åse Bergan fra Veggli, med datteren Hege også tilstede under 7-lag stevnet i år.
Veien til det stedet det skulle være picnic ga assosiasjoner til Norge, den var smal, hullete og dårlig skiltet..........Men stedet var en praktfull, stille og rolig rasteplass ved en liten elv. Her ble vi servert deilig mat, og storkoste oss i solskinnet mens praten gikk ivrig rundt bordene. Den deilige maten var tilberedt av en etterkommer etter utvandrere fra Veggli, Shirley Sindelar.

Picnic

 

Nedover følger noen bilder fra picnicen

 

 

 

 

 

 

Picnic

 

 

 

 

 

 

 

 

Picnic

 

 

 

 

 

 

 

 

Picnic

 

 

 

 

 

 

 

 

Picnic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wonderland Cave
Etter å kost oss med picnic gikk turen videre til "Wonderland Cave" som er en krystallgrotte.

Wonderland Cave

 

Chet Habberstad foran inngangen til grotten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grotten ble oppdaget av en utvandrer fra Veggli da han gikk inn i en liten åpning for å hente ut igjen hunden sin. Krystallgrotter er svært sjeldne utenfor Black Hills området, og krystallene er faktisk "levende" ved at de vokser hele tiden. Derfor må man ikke ta på krystallene frodi fettet på fingrene gjør at krystallene "dør" og slutter å vokse. Desverre yter ikke bildene rettferdighet overfor fargespillet i krystallene, men jeg håper de kan gi en indikasjon på hvor flott det var.

Krystaller

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Krystaller

 

Krystallene i forgrunnen ble kallt pop-corn, og likheten var slående

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snehvit og dvergene

 

Snehvit og de syv dvergene

 

 

 

 

 

 

Grotten var ganske dyp, og jeg mistet tellinga på antall trappetrinn nedover. Og som i gruvene i Kongsberg var det stabil temperatur hele året der nede, men viktig å kle seg når vi gikk ned. Vi fikk fort varmen tilbake da vi gikk trappene opp igjen......

 

Etter at vi kom opp fra grotten tilsa klokken at det var på tide å vende nesa tilbake mot Rapid City for bankett, bunadsparade, underholdning og dans. Mer om dette følger senere.

Tekst/Foto: Tom S. Lynås