EmigrationWeb Norway
 
På vei til Minot
10. oktober 2000

16 stykker fra Numedal og Hallingdal har satt kursen mot Minot i Nord Dakota, Usa.  I midten av forrige århundre regner man med at av de som utvandret til Usa var 10 prosent fra Numedal.  Lang tid er gått og det meste er annerledes nå.

Den gangen var det ofte de trange kårene i Norge som tvang mange til å emigrere. Reisa var langvarig og farefull, og få visste hva som ventet. Denne gangen er flyreisen unnagjort på en dag og vi vet vi skal hjem etter en uke. Vi skal på Norsk høstfest, en festival som i fjor samlet 80 000 mennesker.

Målet vårt er å presentere det spennende prosjektet Utvandringsveven for amerikanere med røtter i Norge. Vi reiser for å knytte bånd til etterkommere til de som en gang dro. Målet er å få publisitet i de norsk-amerikanske miljøene. Vi håper dette vil bidra til at vi får tilført historisk materiale fra den første tiden i USA og at noen ser verdien i å ta vare på denne historien for ettertiden og kan være villige til å bidra økonomisk.

Ordførerne fra alle numedalskommunene Nils Peter Undebakke, Liv Jorunn Frogner og Henry Tangen Andersen skal ha flere representajsoner med innflytelsesrike personer i USA.  Bygdebokforfatterne  Kåre Sønsterud, Kåre Olav Solhjell og Even Tråen er sentrale i arbeidet med å presentere det historiske materialet og kvalitetssikringen av innholdet og vil stå på stand under Norsk høstfest i Minot. Reidun Minnesjord, Knut Morten Bjørnsrud og Ivar Knai som er direkte involvert i prosjektet er med og i tillegg deltar Aud Eidal Berg fra Hallingdal folkemuseum og Kari Husby som akkurat har lansert en ny bok om 'Kulturlandskap i Nore og Uvdal'. Anne Grethe Nøstebø, Aud Åshild Bjørnsrud, Sigurd Frogner og Rimor Knai er også med og  har viktige opgaver. Undertegnede deltar som journalist & videoprodusent.

Morgendagen kommer til å gå med til å se oss rundt i byen og rigge opp standen.

Følg med, for målet er å legge ut daglige artikler med bilder eller video fra det vi opplever!

Tekst & foto: Ole Jørn Solberg