EmigrationWeb Norway
 
Numedalsregionen
20. januar 2002

Middelalderdalen - et spennende og "uberørt" dalføre sentralt på Østlandet

1,5 timers kjøretur fra Oslo så er du der - midt i Middelalderdalen. Dalføret, som har fått sitt "nye" navn fordi det finnes så mange spor fra middelalderen her - les sagnet om Nume Vardebygger som ga navn til Numedal. Middelalderdalen er nemlig det dalføret i Norge med flest bevarte trebygninger fra tiden før reformasjonen (1537). En viktig og variert del av norges kulturskatt ligger spredt gjennom det vakre dalføret som består av tre kommuner (Flesberg, Rollag, Nore og Uvdal).

Visste du at 4 av norges 28 bevarte stavkirker ligger i Middelalderdalen ?

Et tusenår er snart gått siden håndtverkerne strevde med å sette opp de spesielle byggverkene.  I stavkirkene finner du fargerik dekor, flotte utskjæringer og fascinerende historie. Hvis bare veggene kunne snakke ! Flesberg og Uvdal stavkirke har vestportaler med utskjæringer som forteller sin egen historie. I Nore stavkirke er rebuser malt på kirkeveggene som et ledd i formidlingen av det kristne budskapet.

Middelalderdalen


Om Numedal

Numedal er dalføret som strekker seg fra Kongsberg i sør og oppover mot Geilo i nord. Gjennom dalen finner du Riksveg 40 samt Numedalslågen, som er Norges tredje lengste elv. De første innbyggerne i Numedal var jakt og fangstfolk. Disse trakk ned fra fjellet og bosatte seg som jordbrukere for om lag 3000 år siden. I dag er befolkningen i stor grad sysselsatt innenfor mekanisk og trebearbeidende industri, men jord- og skogbruk har fortsatt stor betydning. Mange arbeider også innen offentlige og privat service. Særlig i øvre del av dalen har reiselivsnæringen stor betydning. Numedal omfatter tre kommuner: Flesberg, Rollag samt Nore og Uvdal.

Uvdal utvikling


Velkommen til Langedrag

Langedrag naturpark/fjellgård/leirskole ligger 1000 m.o.h. Byggingen av gården startet i 1978 for å virkeliggjøre drømmen til Eva og Edvin Thorson med familie om et fristed for dyr, fugler og mennesker.

I spesielt naturskjønne omgivelser ligger Langedragshusene som et Soria Moria slott med utsikt over fjorder og fjell mellom Hallingdal og Numedal.

På tunet kan stor og liten få oppleve nærkontakt og kos med våre mange husdyr, mens i villmarksparken kan du rusle rundt og på nært hold studere sjeldne, ville dyr, som ulver, gauper, reinsdyr, rådyr, polarrev og villsvin. I nærområdet rundt gården lever og beiter både elg, rådyr og villrein m.m.
"Ærefrykt for livet" betyr mye for oss.

Numedalsnett


Tidligere artikler
  Artikkel 5
  Artikkel 4
  Artikkel 3
  Artikkel 2
  Artikkel 1

Til artikkelarkivet