EmigrationWeb Norway
 
Lauraine Snelling - A Dream To Follow
27. november 2001

Hun skriver om sterke kvinner. Modige kvinner. Norske kvinner. Lauraine Snelling tar oss med tilbake til tiden da de første nybyggerne slo seg ned på prærien i midtvesten. Og i sentrum av romanen står det som oftest en karakterfast og sterk kvinne av norsk herkomst.

 

 

-Det blir som regel en eller flere kvinner i hovedrollene, for det er det markedet vil ha. Og da blir det selvsagt slik, fastslår en av USA's mestselgende forfattere innen denne genren.
Lauraine Snelling har skrevet over 30 bøker og en rekke artikler og vunnet flere priser for sitt forfatterarbeid. Hun skriver to til fire bøker i året, og med alt forarbeid og undersøkelser som må gjøres for at historien skal bli så autentisk og troverdig som mulig går hun ikke arbeidsledig. Hun er også en aktiv foredragsholder og lærer på forfatterseminar.

Lauraine SnellingHennes mors familie kommer fra Valdres, men hun har ikke sterke røtter til Norge og slekten her i landet. Likevel danner emigrasjonen fra Norge til USA rammen rundt flere av hennes romaner og serier, og hun har tydeligvis funnet et nisjemarked.
-Jeg husker godt det første året jeg var på Norsk Høstfest. Da måtte jeg nærmest stå i midtgangen og stoppe folk, humrer Lauraine. -I år har det tatt helt av. Jeg har knapt tid til å ta meg en pause for å få i meg litt mat.

Og det trenger hun. Det blir lange dager og mange signaturer som skal skrives før dørene stenges for kvelden.Lauraine vokste opp i Minnesota og er godt kjent med klimaet og naturen hun beskriver. Hun kjenner også godt mentaliteten som kjennetegner dette området, og har i likhet med mange av sine rollefigurer også opplevd sorg og savn på nært hold. Hun mistet for noen år siden en datter i kreft, og det er en sorg som aldri blir helt borte.

-Jeg har nok lagt mye av min sorgbearbeiding i ungdomsserien om den hesteglade jenta Trish. Jeg har alltid vært glad i hester, og i denne serien fikk jeg skrevet om to ting som opptok meg, forteller hun. Boken om Trish er også blitt brukt av psykologer som terapi for unger og ungdommer i sorg, så det ligger mye livsvisdom mellom permene her.

Hun har skrevet mange enkeltstående bøker, men det har også blitt flere serier.
-Jeg kan ikke huske at jeg i starten tenkte at jeg skulle lage en serie, sier hun ettertenksomt. -Men det som skjer er ofte at hovedpersonen(e) lever sitt eget liv og det blir umulig å slutte. Jeg bare skrive videre for å finne ut hvor historien ender. Og det hender faktisk at jeg blir overrasket selv, ler hun. - Når jeg starter på en bok eller en serie har jeg ikke på forhånd bestemt meg for hvilke karaktertrekk hovedpersonene skal ha. Jeg begynner først å skrive når de begynner å snakke i hodet mitt. Er det ikke rart, funderer hun, for meg er det normalt, mens andre oppsøker en doktor når slikt skjer!

Hovedpersonene hennes har ofte et kristent livssyn.
-Jeg ser at de fleste av mine rollefigurer tar mitt livssyn uten at jeg bevisst går inn for det, sier Lauraine. - Jeg antar det er fordi min tro er en så sentral del av den jeg er.

Vi ser på hennes utrolige suksess de siste årene og lurer på om hun aldri blir trett av å skrive. Og det hender det at hun gjør, og da nyter hun stillheten og følelsen av å være trett. Dessuten har hun så mange oppdrag utenom som er med på å gi henne pusterom og inspirasjon til å ta fatt på nye oppgaver.

Men hvilke råd er det hun gir videre til skrivelystne unge og gamle som kommer på forfatterseminar? Hva er det som kjennetegner en god forfatter?

-Først av alt må du være i besittelse av en nesten ubegrenset nysgjerrighet, fastslår Lauraine. - Deretter må du være utholdende og villig til å ta kritikk og tåle avvisning. Og så må du selvsagt ha en god porsjon fantasi, avslutter hun.
Alle aldersgrupper deltar på seminarene. Det er interessen som er avgjørende, ikke alderen, fastslår hun bestemt. - Jeg har hatt studenter som man aldri skulle tro ville kunne fullføre kurset og langt mindre skrive en bok, og andre som er verdensmestre før de starter. Men suksess avhenger av hvorvidt de klarer å ta i bruk de tre levereglene for en god forfatter.

Og vi konstaterer at det har i alle fall Lauraine selv klart, og det med glans. Vi ønsker henne lykke til videre!

Se Lauraine Snelling's nettsted

Tekst og foto: Aud Åshild Bjørnsrud