EmigrationWeb Norway
 
En annerledes kokebok
17. november 2001

The Lewis & Clarke CookbookTeri Evenson og Lauren Lesmeister har klart kunststykket å lage en kokebok som appellerer både til kunstelskeren, historikeren og kokeboksamleren. Resultatet er en fryd for øyet, og også for ganen, om vi skal tro forfatteren på hans ord.

 

 

Historisk sett er ikke USA en gammel nasjon, men landet har likevel en spennende historie. Ikke minst fordi historien om USA i så sterk grad infiltreres i historien om kontinentets urinnvånere, de mange indianerstammer som en gang bodde på de endeløse slettene, i fjellene og langs kystene.

"Lewis & Clark Cookbook" startet som en ide i kjølvannet av planleggingen av 200-års jubileet for ekspedisjonen vestover ledet av Lewis og Clark (1803-1806). Ettersom stadig flere utvandrere kom til det nye kontinentet kom også behovet for å ekspandere vestover. Dette var imidlertid ukjent territorium, og også fryktet på grunn av indianerstammer som hadde tilhold her. Myndighetene besluttet derfor å sende en delegasjon vestover for å sjekke forholdene og rapportere tilbake om hvilke muligheter som fantes for nye etableringer og ekspansjon vestover. Det hadde tidligere vært franske pelsjegere i disse traktene, men deres erfaringer eller informasjon for øvrig var ikke blitt registrert.

I 1803 forlot de to mennene St.Louis, Missouri, fulgte Colombia elven vestover og endte opp i Portland, Oregon. Målet var å utforske landet og bringe informasjonen tilbake til myndighetene i St.Louis. De skjønte imidlertid raskt at de ville trenge både tolk og guide, og denne rollen ble det en ung indianerjente, Sacagawea, som fikk. Hun vokste opp sammen med Hidatsa stammen, men var opprinnelig Shoshone indianer. Det var ikke uvanlig at krigere stjal med seg jenter og hester når de var ute på krigertokt, og som så mange andre "slave-jenter" fikk også Sacagawea barn i ung alder. Sacagawea blir for øvrig et samlingstema under jubileumsfeiringen og det vil settes ny fokus på konflikten mellom indianerne og de hvite nybyggerne. Det er ventet at mer enn 5 millioner mennesker i løpet av feiringen (2003-2006) vil følge hele eller deler av ekspedisjonsruta. Denne unge indianerjenta er også blitt symbolet som binder den gamle og nye verden sammen, og ble hedret med en utmerkelse under fjorårets Hall of Fame på Norsk Høstfest. Prisen ble da mottatt av Keith Bear, en utøvende musiker som holder den indianske sang og musikktradisjonen i hevd.

"Lewis & Clark Cookbook"  har et assortert utvalg oppskrifter som er tilpasset dagens ingredienser. Det er likevel lagt stor vekt på å bruke ingredienser som man tror at ekspedisjonen kan ha brukt. Det er også lagt stor vekt på å innhente informasjon om ekspedisjonen, blant annet gjennom dagbøker og loggbøker de skrev. Sist, men ikke minst, er det også lagt ned mye arbeid i å finne kunst som kan bidra til å formidle historien. Resultatet har blitt en praktbok, både med hensyn til form og innhold.

 Neste bok blir om Sacagawea, og alt tyder på at også den blir en bestselger!

Tekst: Aud Åshild Bjørnsrud
Foto: Tom S. Lynås