EmigrationWeb Norway
 
Norske tepper fra Nepal
29. oktober 2001

Lise Skjåk BrækLise Skjåk Bræk er en av Norges mest kjente og suksessrike designere. Hennes navn er knyttet til flere kjente prosjekter, og hun er stadig på farten. Et av de siste prosjektene hun har engasjert seg i er produksjon av persiske tepper med norsk design.

 

Lise Skjåk Bræk har i samarbeid med Orlyn Kringstad, en velkjent forretningsmann i det norskamerikanske miljøet både i USA og i Norge, dratt i gang et idealistisk prosjekt hvor hensikten er å bygge opp en levedyktig industri i Himalaya med produksjon av nepalske tepper med norsk design.

 

Lise Skjåk Bræk og Orlyn Kringstad

 

Orlyn fikk ideen til prosjektet for et års tid siden da en venn inviterte ham til å bli med på teppeproduksjon i Nepal. Denne vennen, som for øvrig også har røtter i Norge, ønsket å gi penger til prosjekt i utviklingsland og starte forretningsvirksomhet med mulighet for overskudd. Samtidig med at prosjekter bygges opp settes det også i gang forskjellige sosiale hjelpetiltak som for eksempel bygging av skoler og barnehager. Når prosjektene har kommet over startfasen og blitt levedyktige foretak, overtar de ansvaret for driften av de sosiale tiltakene.

Teppeproduksjon i Nepal er et av foretakene som har kommet ut av dette. De samarbeider blant annet med stiftelsen "The Himalayan Friendship Society" og "Rugmark", begge kvalitetssikrere som garanterer ordnede og gode arbeidsforhold for arbeiderne.

Orlyn var imidlertid ikke interessert i å produsere "ordinære" persiske tepper, men fikk en ide om å lage tepper med norsk design. For å gjøre en lang historie kort; han kontaktet Lise, hun ble interessert, og så var prosjektet og samarbeidet i gang. De fant tonen raskt, og etter ett års samarbeid og hardt arbeid kunne de stolt presentere sine nye produkter på Norsk Høstfest. Og Norsk Høstfest visste å sette pris på det nye innslaget. Teppene, og standen til Nordic Textiles and Furnishings, fikk tildelt årets Merit Award. En anerkjennelse for godt håndverk og høykvalitets produkter. Nordic Textiles and Furnishings er for øvrig en gjenganger på Norsk Høstfest, og dette firmaet drives av Marit Kringstad, Orlyns kone.

Se for øvrig www.nordic-collections.com eller www.nordicbusdev.com for mer informasjon om denne bedriften, som har et tett samarbeid med mange håndverksutøvere i Norge.

 

 

 

 

 

Lise og Orlyn har jobbet mye med design og kvalitet før de valgte å sette teppene i produksjon. Hvert design har en historie, og også fargevalgene er nordiske og skiller seg ut fra andre orientalske tepper. Lise har reist rundt og samlet inntrykk, og motivene i teppene er hentet fra både kirkedekor, treskjæring, skjortelinninger og tinnknapper. Resultatet har blitt nydelige og fargerike tepper som vi tror vil pryde mange hjem i tiden som kommer.

Lise Skjåk Bræk

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi ønsker Lise og Orlyn lykke til videre med prosjektet og håper å kunne følge opp ved neste korsvei!

Tekst og foto: Aud Åshild Bjørnsrud