EmigrationWeb Norway
 
Treskjærerkunsten lever "over there"
27. oktober 2001

PortalUnder årets Norsk Høstfest ble en kopi av Gol Stavkirke innviet i Minot. Mesteparten av de fantastiske utskjæringene er foretatt av ekteparet Else Bignton og Phillipp Odden.

 

De to treskjærerne møtte faktisk hverandre på husflidskolen på Dovre for mange år siden, og siden har de jobbet sammen om denne kunstarten. De takker spesielt Ivar Flatum og Johan Amrud for den ballasten de fikk med seg videre fra husflidskolen.

PortalStarten på portalen ved inngangen til kirken er noe spesiell. Den ble nemlig egentlig laget for stavkirken i Disney Epcot senteret, men etter at en del av treskjæringen var gjort ferdig ble man oppmerksom på at den var skåret i målestokk 1:1 i forholt til originalen, men s den skulle vært skåret i målestokken 0,8:1. For stavkirken i Disney senteret måtte man starte på nytt igjen, mens Phillipp Odden fikk kjøpt den som var gjort på portalen i full-skala, samt at han fikk med seg tegningen som var avtegnet fra originalen på Bygdøy. Det var treskjæreren Arnesen fra Hammerfest som hadde startet på portalen, men ekteparet Bignton/Odden hadde også blitt plukket ut til å være med på treskjæringen på modellen.

Senere har Odden selv tegnet den andre portalen fra folkemuseumet på Bygdøy og skåret ut denne, altertavlen og mye annet i kirken. Arbeidet har hittil tatt ca 12 år, og det gjenstår nå "kun" hodene under taket.

Jeg spurte om det hadde vært noe samarbeid med de som har bygget kopien av stavkirken som står i Gol i dag, men det hadde det ikke vært.
De anser det som en stor ære at de ble plukket ut til dette oppdraget.

Kopi av Gol Stavkirke

 

TreskjærerneEkteparet har også gitt ut lærebøker i treskjæring, og den aller første lærebok om treskjæring som er gitt ut i Norge er skrevet av dem. Den heter "Treskjærekunsten", og ble gitt ut i 1996. Med de tradisjoner som treskjæring har i Numedal og Hallingdal vil undertegnede forbauses mye dersom det ikke finnes en del eksemplarer av denne boka i dalførene våre.
De ga også ut boka "Lærebok i Treskjæring" i år 2000.

 De holder også kurs i treskjæring ved Vesterheim Decorah og hjemme i Wisconsin, og er artikkelforfattere i flere treskjærertidsskrifter.

 Eplet faller ikke langt fra stammen sies det, og det er nok tilfellet i denne familien også da sønnen også er treskjærer.

 

 

Interesserte vil finne mer om dem på nettstedet deres: www.norskwoodworks.com

 Det er flere tidsskrifter om treskjæring som finnes på internett, her er et par :

 

Tekst/Foto : Tom S. Lynås
Foto Gol Stavkirke kopi i Minot: Tone Eike